Our Blog

Sharing Our Experiences

Devoxx 2022 : Impressies dag 2

Deep dive dag 2 – 11 okt 2022

Impressies van onze collega’s Ruben, Wout en Jef.

Top sessie: Design patterns revisited in modern Java – Venkat

Een combinatie van herhaling van best practices i.k.v gebruik Optional<> en streams, maar ook hoe het functioneel programmeren en het gebruik van lambdas het schrijven van onze code impacteren.
Quote: “design patterns are used to fill up the holes left by features that are not part of the programming language”.  Stof tot nadenken!

Een hele reeks design patterns en anti patterns zijn aan bod gekomen. Gaande van gebruik van optionals tot async programming in Java, over streams, functional programming en sealed interfaces. Heel interessante talk waarvan topics voor ons ook meteen toepasbaar zijn. Ik heb er alleszins een paar good practices aan over gehouden.

Venkat gaf hier duidelijk zijn mening: een design pattern is eigenlijk enkel ontwikkeld om de gebreken van een taal te omzeilen. Doordat talen evolueren, verdwijnt de nood aan design patterns dus ook.

Hij ging in op welke patterns wel nog nodig zijn en welke eigenlijk al vervangen zijn door nieuwe features in Java. Streams zijn bijvoorbeeld een enorme vooruitgang die heel wat design patterns kunnen vervangen/verbeteren.

Sessie: Improving your skills with the debugger

Op vlak van efficiëntie won wel de laatste talk van vandaag. In een half uurtje gaf Bouke een aantal tips voor het gebruik van de debugger in intelIJ. Een aanrader voor elke junior, en zelfs mediors zoals ik die duidelijk nog niet de vollegide kracht van debugging ontdekt hadden. Deze paar simpele tricks gaan me uren aan hoofdkrabbend debugger besparen.

Voor mij persoonlijk de favoriet van vandaag (en misschien wel van de hele deep dive). Ik dacht dat ik mijn weg rond de debugger wel kende, maar na deze speedcursus heb ik gemerkt dat er nog veel mogelijkheden zijn waar ik niets vanaf wist.

Een zekere aanrader voor zelfs de ervaren developers en volgens mij een must-watch voor beginnende developers. Een must see voor iedereen die graag het maximum uit zijn intellij debugger wil halen! Code swapping, remote debugging en algemene tips & tricks.

Een heel aantal van de mogelijkheden die aan bod zijn gekomen zie ik mijzelf nu wel dagelijks gebruiken.

Zodra de  youtube video beschikbaar is dan deel ik hem met mijn collega’s en iedereen die hem me vraagt.

Bouke Nijhuis, u weze bedankt!

Sessie: Will Git be around forever? A list of possible successors

In deze sessie werd een uiteenzetting gegeven van de huidige bestaande version control software, de marktposities en de evolutie ervan.

Op basis hiervan werden een aantal criteria gekozen om te bepalen of een version control software wel of niet zou kunnen meedingen naar de koppositie met Git.

Er werden twee kanshebbers besproken, Fossil en Pijul. Beiden werden kort gedemo’d en daarna vergeleken met de bestaande version control software.
Er was voor beide systemen zeker een plaatsje, aangezien ze elk hun eigen niche proberen in te vullen met nieuwe features.

Een zeer informatieve uiteenzetting, al lijken de 2 kanshebbers nog wat in hun kinderschoenen te staan.

Interessante Links

Share this post